Baka hamburgerbröd

Baka hamburgerbröd

Det blir mer och mer en självklarhet att ifrågasätta om tidsbesparande halv/hel-fabrikat verkligen är värda i sitt pris/prestandaförhållande. Det är dessutom lite uppfriskande nyfikenhet som gör att testa mer och mer hemmagjort. Sedan väldigt länge har vi gjort våra egna hamburgare och guacamole samt sedan en tid picklad rödlök. Förra helgen provade jag att baka hamburgerbröd. Då fru var ute och sprang så blev det den kräsna juniorskaran som var enväldig jury. Mycket förvånande fick bröden högsta betyg med orden “det får du fortsätta med”. Nybakade var bröden, enligt mig, väldigt goda med ett utseende som tom spöar de man köper i affären. Trots bra jäsning så blev de “matigare” än köpebröden, som jag å andra sidan av och till klassificeras som luftig kartong, dvs supertråkiga.

Att nybakt är gott förvånar ingen (mer än barnen), men det verkliga testet kommer när man använder ett fryst bröd. Detta inträffade till lördagslunchen då vi hade finbesök från storstaden och dessutom var fru närvarande. Nu var de inte riktigt lika vassa som när de fortfarande var ljumna från baket men fullt funkis.

Så slutbetyget för min del blir kanon. Kul och enkelt att baka med en smak och känsla som är närmare fina restauranghamburgare än luftbröden från affären eller snabbmatshaken.

För 12 bröd behöver du:

 • 11 dl vetemjöl special
 • 50 g jäst
 • 50 g smör
 • 5 dl mjölk
 • 1 tsk salt
 • 1 ägg
 • sesamfrön (enligt eget önskemål)

Så här gör man!

 1. Smula jästen i en bunke.
 2. Smält smöret i en kastrull.
 3. Häll i mjölken i kastrullen och rör om. Värm till 37 grader (dvs fingervarmt).
 4. Tillsätt vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig.
 5. Tillsätt salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.
 6. Arbeta degen 5-10 minuter i maskin eller träna musklerna i en kvart.
 7. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
 8. Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till 12 bollar.
 9. Placera bollarna på en plåt (använd gärna bakplåtspapper). Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
 10. Sätt ugnen på 225 grader och pensla bröden med uppvispat ägg och strö eventuellt över lite sesamfrön.
 11. Grädda i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg.

2 reaktioner till “Baka hamburgerbröd

 1. Klart dina hamburgerbröd blir godare än köpta! Kommer ihåg dina ”nybörjarlimpor”, de var verkligen kompakta, man behövde bara äta en macka, så var man mätt! Men det är många år sedan, och många limpor har det blivit! Nu är de jättefina och goda!

  1. Tack för de snälla orden. Ja, nybörjarlimporna var inte alltid av toppklass men för mig alltid bättre än Skogaholmslimpa. Då jag aldrig kör med recept annat än som inspiration så blir det ju fortfarande ett och annat som har lite förbättringspotential.

Kommentarer är stängda.

Kommentarer är stängda.